Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Nordrup Kirkeskov er en ny fredskov

Danmark har brug for mere vild natur og skov, og det skabte i 2016 en kærkommen mulighed for at opfylde Nordrup Kirkes ønske om egen skov, som er alles skov.

I forbindelse med opførelsen af supersygehuset i Køge, blev man nødt til at rydde 6,5 hektar fredskov. Ifølge loven skal der genplantes et dobbelt så stort areal som der ryddes, når der er tale om fredskov. Det skabte i 2016 en kærkommen mulighed for at opfylde Nordrup Kirkes ønske om egen skov.


i Nordrup sogn havde allerede egen jord, der hidtil havde været forpagtet. Dermed kunne man tilbagetage brugsretten og etablere en skov uden omkostninger for sognet.

 

Nu vil jeg en tur i skoven

Det er fem år siden, skoven blev plantet, og jeg har omsider besluttet at lægge vejen forbi. Det er vist også på tide!

Skoven ligger i umiddelbar forlængelse af kirkegården, men den er hegnet forsvarligt ind, så træerne ikke bliver ødelagt af områdets vildt. Der er en fin parkeringsplads, et kort over området og en imponerende låge lige udenfor skoven.


Skoven er på ca. 11,5 hektar og er selvfølgelig ikke så høj – endnu. Men det skal nok komme, for der er masser af træer, og noget der ligner begyndelsen på en fritvoksende natur.


Dog er der anlagt brede grusstier, hvor der bliver slået græs i en meters bredde på hver side samt smalle trampestier, så man kan komme rundt i skoven uden problemer.


Ligeledes finder man strategisk placerede bænke og et par engarealer, som nok en dag vil minde om hyggelige lysninger inde i skoven.

 

Diversitet i fokus

Træerne i skoven er meget forskellige, og det har betydning i forhold til den generelle biodiversitet. Det gør også skoven ekstra spændende at opleve. Jeg mener at have set både almindelig bøg, blodbøg, avnbøg, birk, eg, skovfyr, kirsebær, løn, lærk og muligvis også Thuja og Douglas gran (Jeg er dog ikke ekspert på hverken skove eller træsorter).

 

Skovens daglige brug

Man må gerne lufte hunde, men snoren skal blive på, og efterladenskaber på stierne skal samles op.

Nordbakkeskolens elever og lærere bruger skoven og bålhuset i undervisningen. Børnehaver og dagplejere går ture i skoven, bager snobrød, ser på insekter, spiller bold og lader fantasien løbe løbsk. Spejderne, som holder til på den modsatte side af kirken, har selvfølgelig også stor glæde af både skov og bålhus.


Skoven blev i øvrigt indviet med en høstgudstjeneste i det fri – helt i kirkens ånd.

FAKTA:

  • Johannes Hansen er kirkeværge, og han tilser og passer skoven i det daglige.
  • Jacob Broholm Møller er præst i Nordrup og arrangerer indimellem friluftsgudstjenester.
  • Kirken arrangerer forskellige aktiviteter i skoven i løbet af året. Senest var der påskeløb for børn, familier og andre med hang til påskeæg.

Cecilie, 46

Cecilie har boet i Ringsted med sin mand og fire sønner i 1/3 af sit liv. Derfor kender hun til (næsten) alt om livet som børnefamilie i kommunen. Desuden er hun vegetar, udemenneske og rejseglad.

Vi <3 livet i Ringsted Kommune

Følg med i Cecilies, Charlottes, Craigs, Rikkes og Wilheminas liv, når de deler ud af deres hverdag i kommunen på sociale medier.