Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Mærk historiens vingesus på en mark i Ringsted

I den sydlige del af Ringsted Kommune, tæt på vores bolig, står et vaskeægte levn fra stenaldersamfundet – Eskildstrup-dysse.

Det er ikke altid muligt at komme tæt på, da det står midt på et af Bringtved Gods’ marker, der er tilsået store dele af året. Men i sensommeren efter høsten og sommetider også hen over vinteren kan man gå på marken og tage seværdigheden i nærmere øjesyn. Det har jeg benyttet mig af et par gange i løbet af det sidste halve år, og jeg synes, der er noget fantastisk ved at stå overfor et så gammelt monument. Lige midt i mulighederne.

Højen kunne nemt have været forsvundet, som det var tilfældet for mange tilsvarende levn fra stenalderen. Det var fx ikke usædvanligt, at man valgte at bruge stenene til fundament i de mange kirker, man opførte i middelalderen, eller at man knuste og brugte dem som belægning på det voksende vejnet.

Billeder

FAKTA:

  • Eskildstrup-dyssen er udgravet af Nationalmuseet i 1884.
  • Eskildstrup-dyssen er en rundhøj fra den tidligere bondestenalder. Det fulde opfang er ca. 20 meter i diameter. Højen indeholder en dobbelt jættestue med bl.a. kammer af 15 indvendige bæresten med et sydligt og nordligt rum tilknyttet.
  • Sankthansaften i år 1900 blev dyssen beskadiget voldsomt, efter der blev tændt bål på den store overliggende sten, som derfor revnede.
  • I 1935 blev dyssen restaureret, hvilket er årsagen til, at vi stadig kan nyde synet af det gamle monument.

Cecilie, 46

Cecilie har boet i Ringsted med sin mand og fire sønner i 1/3 af sit liv. Derfor kender hun til (næsten) alt om livet som børnefamilie i kommunen. Desuden er hun vegetar, udemenneske og rejseglad.

Vi <3 livet i Ringsted Kommune

Følg med i Cecilies, Charlottes, Craigs, Rikkes og Wilheminas liv, når de deler ud af deres hverdag i kommunen på sociale medier.